mandag 31. august 2009

Dette spiser du!!

Kjære venner... vær så snill å ta dette seriøst. Jeg vil her vise dere et klipp fra dokumentaren "Smaken av hund". Den er helt forferdelig, og jeg må advare om sterke bilder for alle dyremennesker og alle som har følelser i det hele tatt.

Dette er altså det som kalles frittgående høner... de går ikke rundt på tunet og spiser korn i sola.. de er innesperret i en stor hall, og fordi de ikke er i bur men heller går oppå hverandre i en hall kalles de frittgående. Kyllingene får et fôr med et middel for vekst slik at etter 1 mnd har de tredoblet vekten sin og er klare for å slaktes og settes i butikkene. De er inne i en hall uten vinduer for at ikke døgnrytmen skal påvirke veksten og at kyllingen/høna ikke skal få brukt deres naturlige og medfødte instinkter.

Jeg vet det er vanskelig å bli vegeterianer, og det må du heller ikke bli. Men vær så snill å tenk på hva det er du kjøper, og hva det er du putter i deg. Jeg blir ekstremt dårlig av å tenke på at vi putter i oss ødelagte og fullstendig manipulerte kyllinger og egg laget av disse. Det er virkelig forferdelig. Men det verste av alt er at dette er helt lovlig. Vil du spise kylling så kjøp økologisk. Det finnes andre leverandører som i det minste lar høna leve et mer normalt liv med normal mat.

Det er Debio som kontrollerer matprodusenter og gir dem Ø-merket og de inngår følgende ang. dyrehold:
"Alle dyr på økologiske gårder skal ut dersom vær- og føreforhold tillater det. De får fór av økologisk korn og gras. Kunnskap og respekt for dyrenes egenart er selve grunnlaget for økologisk husdyrhold. God dyrevelferd og dyrehelse er viktige prinsipper, samtidig som dyrene gir viktige bidrag til et allsidig og balansert økologisk landbruk.
Reglene for økologisk husdyrhold er tilpasset for hold av dyr som er vanlig i norsk landbruk. De mest utbredte er kuer, sauer og høns, men også geiter, hester, griser, kaniner og bier er blant dyrene som kan godkjennes som økologiske."

Stange, Smedstuen og Norgården er eksempler på økologisk kjøtt man finner i butikkene.

http://www.youtube.com/watch?v=pGt6UlTMBKk

søndag 30. august 2009

Hva er ei lykkelig høne?

Hvordan mener dere ei lykkelig høne er?

Dyrebeskyttelsen 150 år!


I går var det feiring av dyrebeskyttelsens 150 års jubileeum på Rådhusplassen i Oslo! Barna strømmet til og ble sminket og kunne spille både curling og basket, og kunne se sjefen av alle sjefer Asbjørn og Kaptein Rødskjegg på scenen. Etter jeg hadde levert kakene jeg hadde laget i kaketeltet stod jeg ved siden av teltet og humret og smilte like bredt hver gang en unge valgte min kake fremfor alle de andre! :P Heldigvis var det noen som spurte om det var vi som hadde bakt sånn at jeg stolt kunne si: Jepp, og den du valgte akkurat nå er min kake! :P

Dagen så ut til å bli et eventyr da plutselig regnet og haggelet fant ut at dette kunne de ikke ha noe av. Dette skremte dessverre vekk en god del folk. Så med dyrebeskyttelsen vest, bøsse og brosjyrer kastet vi oss ut i Oslo by og fikk dratt folk til en kjempebra voksenkonsert fra 19.30-22.00. Dette var virkelig en fin kveld som jeg er veldig glad for at jeg fikk med meg, og den bringte frem masse følelser... Det ene som virkelig fikk frem følelsene i meg var når Marianne Antonsen kom på scenen og sang den norske versjonen av Circle of Life... Det var helt fantastisk. Det var også utrolig godt å se folk samle seg rundt et arrangement for dyrene og at de gav så mye støtte til hjemløse dyr. Også butikkbodene med Dyrebeskyttelsen klær og ting fikk solgt mye, så det er bra.

Likevel skal det sies at det kunne vært enda flere folk til stedet... trist at det ble sånn. Og jeg må si at jeg håper det var været som gjorde det, og ikke folkets innstilling til hjemøse dyr. Jeg ble nemlig ganske overrasket over responsen til folk ute på gata. Det lyste dyrebeskyttelsen av vestene våre, jeg gjemte bøssa for ikke å skremme folk vekk så de ikke trodde vi bare skulle ha penger.. likevel ville ikke folk høre på oss eller ta en brosjyre.. Ikke engang setningen om gratiskonsert fikk vi fullføre. Dette gjelder selvfølgelig ikke alle, men ganske mange.. det var ganske trist å se.. Men, kjipt for de at de er sånne ufølsomme kjipe mennesker og ikke fikk med seg en kjempeherlig kveld.

Takk til alle som støttet dyrebeskyttelsen, kjøpte kakene mine, var på konsert og alt!:)

lørdag 29. august 2009

Bussjåfører i Oslo!

Jeg har tatt buss to ganger i dag. Den første gangen stod jeg og ventet på bussen da jeg så ei gammel dame prøve å komme seg fremover med krykker og handlepauser. Det gikk ikke akkurat fort så jeg spurte om jeg skulle hjelpe henne. Hun skulle selvfølgelig ikke ha hjelp, men takket pent og sa at om jeg skulle rekke bussen måtte jeg løpe. Siden jeg lå litt bak trykte jeg på åpne-døra knappen på bakerste døren, sånne knapper som Oslobussene har. Døra gikk ikke opp så jeg løp inn foran. Da stopper bussjåføren meg og sier: "Du, kan jeg spørre deg om noe?" Jeg svarer selvfølgelig ja, og da begynner det. "Hører du den lyden der?(En høy pipelyd) Det er din feil! Du trykket på nødåpningen på døra!" Jeg beklaget meg og sa at jeg visste ikke det, men han gav seg ikke! "Stod det noe sted at den knappen var en døråpner????!! Denne bussen har ikke døråpnere, og det er ikke lov å gå inn andre dører enn fremme!" Jeg ble livredd, og skikkelig flau! Jeg er jo egentlig bare snill... brukervennlighetsmenneske som jeg er måtte bare konstantere at det stod heller ikke at dette var en nødåpner knapp, men joda det mente han. Han skjelte meg rett og slett skikkelig ut! Jeg ble utrolig flau, og jeg hadde bare lyst å gå ut av bussen igjen.:( Men etter den seansen der tror jeg de fleste hadde sympati med meg..

Jeg mistet selvfølgelig lysten på å ta buss, men jeg prøvde ikke dømme alle under ett.. Så jeg satte meg på bussen. Denne sjåføren var heldigvis mye koseligere og sa bare hei når jeg gikk på. Dette var da bussen til Aker Brygge. Jeg skulle til Rådhusplassen og spurte sjåføren hvilket stopp som var nærmest Rådhusplassen av stoppene fordi jeg ikke visste hvor han skulle kjøre. Da sier han"Hæ? Rådusplass? Jag ikke vet om Rådhus? Hvor er Rådhus?" Oh my goooooooood!!!??? Du kjører bussen til Aker Brygge og vet ikke hvor Rådhusplassen er... Jeg sa selvfølgelig ikke det høyt, men han skjønte nok at jeg tenkte det for han gav meg ei kartbok!:P Jeg gav boka tilbake igjen og gikk av på Nationaltheatret.:)

torsdag 27. august 2009

Chinchillalek

Nå sitter jeg og observerer mine to små herlige som hopper og løper rundt av glede. De skal gå på alt og hoppe på alt mens de snakker sammen med små klynkende lyder. De søte tåsene deres kjennes så små og kjølig ut når de hopper på beinene mine, og det gjør dem selvsagt enda skjønnere.:) Og når de hopper på en ting som ramler ned blir de skrekkslagene og kommer løpende rett opp i fanget. SØTINGER!!! De har ikke vært så veldig interessert i gresshula jeg kjøpte til dem, men de har akkurat skjønt at det finnes mye godt inni der.:)

Håvar har syndet!

Håvar har bedt meg hjelpe han å spise sunt. Så vi har inngått en avtale om ikke å spise verken godteri, chips eller brus i ukedagene. Jeg får ikke engang lov å spise is!!! Så kommer jeg hjem fra jobb i dag, og gjett hva jeg ser... både chipsen og sjokoladen vi hadde liggende fra helga er borte!!!(Ja, jeg la merke til det fordi jeg ville spise sjokoladen selv, men det gjorde jeg ikke, og det er det som teller.) Så nå sitter jeg her og spiser lakris for å hevne meg på Håvar... Årh.. og akkurat når jeg har spist de så angrer jeg! Smart Marit, smart...

Rett og slett besatt!

Jeg har jo alltid vært veldig dyrekjær.. men jeg tar helt av gårde... jeg kjenner inni meg at jeg blir så engasjert og for tiden provosert at jeg holder nesten ikke ut.

Min nye greie er å lese bøker om dyr... jeg vet jo masse fra før, men det er alltid noe nytt å lære. I forrige uke fikk jeg vel 6 nye bøker og 2 DVD`er i hus, kanskje ikke rart jeg bare har 75,- igjen på kontoen etter en måned med bare halv lønn pga. litt ekstra ferie. Jeg har iallefall kjøpt en bok om alle hunderasene i verden, en om å forstå hunden(selv om meg og Lucas forstår hverandre veldig godt.:)), en om katter, en om chinchillaer og en om kaniner. Den boken om katter er utrolig bra og inneholder alt! Jeg ble litt overrasket da jeg bladde gjennom kaninboka og kom til siste kapittel som het: "Avlivning og slakting". Eh... ikke helt det jeg hadde forventet meg, og ikke helt det jeg ønsket å lære mer om.:P

Og så har jeg kjøpt ei bok om dyrenes frigjøring som egentlig er ei veldig gammel bok, men som er veldig aktuell enda som går på dyr og kjøttproduksjon. Og.. ikke minst et hefte om Dyremishandling i sirkus. Når jeg skriver dette her slår tanken meg om hvorfor jeg plager meg selv på denne måten.. Jeg leser til øynene mine blir så fylt av tårer at jeg ikke kan lese mer.. Og da skal jeg ikke gå inn på følelsene mine rundt den omstridte pelsdyrmishandlingen... Vi mennesker er noen syke og onde skapninger.

Lever i oppussing og rot...

Det tar virkelig tid å skulle komme seg på plass etter flytting. Når man har ryddet det ene rommet, må man rote til igjen etterpå for å rydde et annet. Og når jeg hadde fått ryddet alle rom begynte vi på oppussing. Jeg er utrolig fornøyd med gangen. Nå har vi kjøpt alt som skal til utenom ny taklampe som jeg helst vil ha.. men det skal jeg tåle å vente litt med. Så har vi pussa opp kjøkkenet. Pappa er så utrolig snill så han var her i helga og jobba og jobba. Vi boret på plass noen plater i veggen og da vi hadde satt på plass alt utenom vifta og vifteskapet ringte naboen på døra som bor tett i tett og sa... "Tenkte bare jeg skulle si at steikovnen min ikke fungerer lenger!" Eh... Gjett om jeg ble satt ut... så da valgte vi å ikke sette opp vifta i tilfelle vi måtte inn i veggen igjen å fikse noe ledninger.

Heldigvis er den snille bestefaren til Håvar elektriker og kom og fikset alt dagen etterpå.. da var jeg temmelig letta.. :P

Nå har Håvar vært flink til å sparkle så nå er det bare maling, tapetsering og får opp vifteskapet og vifta så er vi i boks! Det blir digg..:D

Høst?

I dag var synes jeg rett og slett det var kaldt når jeg skulle gå til jobb, så jeg måtte finne frem min vintercardigan for å ikke fryse på veien. Lufta gav meg veldig følelse av høst i dag.. er sensommeren helt over, og er høsten kommet for godt? Mulig det bare er meg som er litt småpjusk om dagen...

fredag 21. august 2009

Oppussing!

Oppussingen er virkelig i gang! Som tidligere skrevet har jeg malt gangen, og nå er pappa i gang med kjøkkenet!:D Så dette blir en lang, slitsom og morsom helg.:)

onsdag 19. august 2009

blir det hund likevel?

...som tidligere skrevet var det 3 hanner og bare 1 tispe i det kullet vi skulle ha, og det var en hann igjen. Vi valgte å vente og se hos andre oppdrettere siden vi egentlig ville ha ei tricolor tispe, og dette var en blenheim hann. Men jeg ble så frista så jeg sjekket om hannen hadde fått noe hjem.. og den er fremdeles klar for oss om vi vil ha den.. hjeeeeelp... what to do!!?? :D:D:D:D

for ei helg..

Jeg hadde ei veldig bra, effektiv og slitsom helg, og var mest med bare meg selv.:) Jeg hadde mitt første venninnebesøk i den nye leiligheten av Ingvild, og brukte resten av helgen på å male, male, male og male, men så ble det veeeeldig fint og jeg er veldig fornøyd. Men jeg var så lei på slutten at jeg har spart alle listene til Håvar.:P

Jeg hadde en pause på lørdag med vakt hos dyrebeskyttelsen. Det ble en veldig god pause med mye kos.:) Det er inne 29 kattunger nå, og det er helt sinnsykt. Off, stakkars for en start på livet de har fått disse små nydelige nøstene. De er så sinnsykt skjønne at det nesten gjør vondt å se på de. Med de store øynene, skjeive ørene, halen rett til værs og med de søteste, mykeste og søteste potene. Og mens jeg var der kom det noen som hadde funnet en fire uker gammel kattunge forlatt i regnet i skogen. Den måtte få morsmelkerstatning på sprøyte... håper virkelig den klarer seg... Når jeg var ferdig var jeg hos Kristin og snylta Taco og film før jeg dro hjem og la meg.

På søndagen var jeg egentlig ganske klein, men fikk malt speilet jeg skulle ha i ganga, som ble en fiasko! Jeg avsluttet helgen med en etterlengtet Start seier og kunne si meg godt fornøyd med helga. :D

Hvis dyrene kunne stemme..

Er du usikker på hva du skal stemme til stortingsvalget og er en dyrevenn kan dette være et tips. Alle partiene har nevnt dyrevern i sine programmer for 2009-2013, og her er en liten oversikt over hva de har utrettet i forhold til dyrevern de siste fire årene og hva de har med av dyrevern i programmet for valget 2009.

http://www.dyrevern.no/Emner/forbruker_og_samfunn/132/Nyheter_om_politikk/8207

gahr...

Årh, jeg hater sånne morgener hvor man slumrer og slumrer alarmen, og når man til slutt komme seg opp og ser sånn tålig oppegående ut i speilet stikker man mascarabørsten laaaangt inne i øyet!!!! Åååååårh... aaaaau... det er så vondt og teit!

fredag 14. august 2009

Så ble det ikke valp denne gangen...

I over et halvt år har jeg lett etter den riktige oppdretteren for en Cavalier King Charles Spaniel. Jeg hadde endelig funnt den, og meg og Håvar stod på liste for valp i neste kull til ei tispe i fargen Tricolor. Valpene er nå født, og bare med ei tispe. Vi stod ikke øverst på lista så det ble ingen valp denne gangen. Og denne oppdretteren skal ikke satse på fargen Tricolor i året som kommer. :( Så da må vi begynne å lete etter en ny oppdretter. Er det noen som har noen å anbefale?

Så ble det ikke et sånt nurk helt enda...

Bildet er av Belle, hentet fra nettsiden til oppdretteren Fuzzyheimen..

onsdag 12. august 2009

Nytt hjem for både tobeint og firbeint!

Da vi flyttet inn i leiligheten kjøpte vi en ny leilighet til chinchillaene også. Det var vel forsåvidt et krav fra Håvar at enten måtte jeg kjøpe et mindre grisete bur, eller så måtte de ut!! (Han er litt streng av og til.) Så da kjøpte jeg et helt fantastisk bur. Det var så dyrt at det skal jeg ikke skrive noe om, men så er det skikkelig kvalitet, veldig stødig og stabilt, det har en uttakbar skuff til å å dra ut når jeg skal gjøre rent, og det er også en slags rist jeg kan putte inn hvis jeg ikke vil ha ut dyrene mens jeg gjør det rent. Og det beste av alt er at det er en veldig dyp bunn, og i tillegg noen blanke plater til å sette langs bunnen av buret for å unngå alt sølet som Håvar ikke ville ha noe av. Jeg fikk med både hus, matskål, vannflaske og tre etg. i tre. Det eneste problemet var at disse treplatene jeg skulle sette inn ikke var tilpasset riktig. De manglet et innhakk for å passe i sprinklene. Så jeg tok frem handymanen i meg og sagde hakk(et litt vell stort hakk:P) i hver eneste plate. Og det var ikke bare, bare skal jeg si dere. For et slit!

For det første er jeg ikke sabla god til å sage, for det andre var det umulig å få satt disse platene mellom sprinklene for de var så stramme, og til slutt... Frida og Chico så dumt på meg mens jeg skreik og orka meg over dette helsiket.

Så nå sitter jeg her som et slitent svett slakt og beundrer mitt verk! Mine nå tilpassede plater har bare et tosifret tall skavanker, gulvteppet og stuegulvet er full av spon, glassplaten på stuebordet er ripet opp, og jeg har saget meg i låret! Men følelsen jeg fikk av å se den enorme gleden når de utforsket buret var absolutt verdt det! :D For noen søtinger de er!! :D

Min nye lykkesten!!!

Jeg har lenge hatt en plan om hvordan jeg skal gjøre det i gangen vår, derfor ble jeg totalt knust på søndag når jeg målte veggen og så at konsollbordet fra Bohus som jeg skulle ha var for langt! Jeg har kikket gjennom nettsidene til alle verdens, eller kanskje bare Norges og litt Sveriges møbelleverandører uten å finne lykken. Jeg fant noen alternativer og fant ut at jeg måtte nøye meg med dette.

Men... på vei hjem fra jobb i dag gikk jeg en omvei for å bli litt kjent i mitt nye nabolag, og da jeg passerte en garnbutikk så jeg bare mitt livs kjærlighet (utenom Håvar selvfølgelig) lyse mot meg fra vinduet. Jeg gikk inn, og der stod det... det mest perfekte og fantastiske konsollbordet jeg kunne tenke meg. Det var akkurat det jeg ville ha, og enda mer! Det tok ikke lange tiden før jeg fortsatte veien hjem med min nye venn under armen. Og som jeg visste passet det perfekt i vår lille gang!

Veien til lykke trenger ikke alltid være så lang!:D



tirsdag 11. august 2009

Bildegalen!

Som kjent er jeg ganske så bildegal.. og fra Afrika har jeg jo ikke akkurat få bilder av meg og dyrene. Men likevel er det helt utrolig gøy å plutselig se andre bilder som jeg ikke visste eksisterte. To av bildene ble tatt på tur med bavianene Frikkie og Gracie. De er veldig glad i det meste som kan holdes på så jeg kunne ikke ha med meg kameraet, men Harriet hadde med seg et lite kompaktkamera det ikke gjorde noe om de spiste på.. heldigvis! :)

De to andre bildene ble tatt av Jen, og jeg bare elsker dem... de beskriver virkelig stemningen av tiden sammen med løveungene.






















Ja, det var sommeren 2009

Nå sitter jeg her tilbake i Oslo, tilbake til jobb, rutiner og hverdagen. Jeg har selvfølgelig blandende følelser rundt dette og prøver å tenke gjennom hva sommeren 2009 gav meg. Den gikk utrolig fort denne gangen. Jeg har som regel noen ting jeg bare MÅ gjøre om sommeren, og dette var en sommer hvor mye av dette utgikk. Det var en annerledes sommer, og det var min første sommer uten skoleferie. Bare det var veldig rart. Jeg hadde 10 dager opptjent ferie, og det er ingenting. Så jeg tok selvfølgelig to uker ekstra for å være på det kjente gode sørland.

Her er mine "hot and not" for sommeren 2009:

Hot:

  • to fantastiske uker i Afrika som kunne gitt en hel egen liste med hots!
  • fikk mange nye venner på Harnas
  • kjøpte og flyttet inn i egen leilighet
  • ble samboer
  • var mye på hytta
  • blåbærsylt
  • Pappas entusiasme rundt sin nye blåbærrenserting :P
  • spiste scampi på fiskebrygga med vin og herlige jenter:)
  • spiste masse reker og krabbe
  • spiste masse softis på fiskebrygga
  • fikk mye tid med familie
  • spilte volleyball
  • var med Lucas
  • var på en fantastisk og ubeskrivelig galopptur på hesteryggen
  • fikk truffet de fleste av de nydelige menneskene mine der hjemme
  • iskaffe på Herlig Land
  • lunsj hos Silje
  • kaffebesøk hos Signe Lill som gav oss en følelse av å være såååå voksne
  • lange samtaler med Besta på trappa

Not:

  • var ikke på festival (min første sommer på 9 år uten å være på festival)
  • fikk ikke dratt på båttur på sjøen
  • mye regn
  • lite bading
  • fikk ikke dratt i Dyreparken (men kunne muligens blitt en nedtur etter Afrika)
  • hadde en veldig kort ferie
  • fikk ikke truffet Andreas og Asle

....men med færre punkter på "not" vil jeg si at dette har vært en minnerik sommer. Noe må ofres for nye og herlige opplevelser. :D

tirsdag 4. august 2009

Back home...

Nå har jeg vært hjemme i litt over to uker og alle inntrykk og følelser har satt seg. For en utrolig opplevelse jeg har vært med på. Det kostet MYE penger, det kostet tid og kjedsomhet på utallige flyplasser, men det var virkelig verdt det!

Det er rart å tenke tilbake på at jeg har vært på det stedet jeg har. Med de menneskene og med de dyrene. Når jeg var der nede var jeg så oppi det at det var vanskelig å forstå det. På vår første opplæringsdag der nede hadde Frikkie (sjefen) et utrolig bra foredrag hvor han også tok frem hvordan det var å være der, og hva det gjorde med folk. Det kunne nesten høres litt klisje ut, eller litt religiøst ut. Og etter å ha vært der i bare to uker ble jeg frelst.

Jeg sitter her hjemme og klarer ikke tenke på mye annet. Hver dag som går tenker jeg på menneskene jeg traff der nede, på de herlige dyrene, på stedet og på familien som driver det hele. Jeg kjenner et savn så sterkt at det gjør vondt til de utrolig skapningene av noen dyr. Og mitt savn er spesielt stort til de vesle herlige babyløvene... De var helt utrolige og virkelig min største lidenskap der nede. Det er trist å tenke på at jeg ikke får være med å se de bli tøffe, store og virkelige løver. Og jeg savner den utrolig majestetiske adferden til løvebrødrene(de litt eldre). De var på god vei til å bli store sterke og voksne løver. Man kjente en utrolig respekt for dem, og det var en helt spesiell følelse å være med dem, og bli kjent med dem. Jeg savner å ligge på Afrikansk jord med en høy basslignende mjauing i ørene mens jeg koser med de nydelige Gepardene. Og ikke minst, savner jeg de små apene og bavianene. Spesielt deres små nydelige hender. Det var helt utrolig å holde deres hånd i min.. den var helt lik som en menneskehånd, men i en annen farge og i en mikroskopisk størrelse.:) Og såklart savner jeg også alle de andre dyrene, men det blir for kjedelig for alle andre å lese om.

Jeg vet at folk synes jeg er sprø og sær pga. måten jeg omtaler dyr på. Jeg har til og med blitt kalt alternativ. Men jeg tror nok dere som har en lidenskap for dyr forstår hva jeg snakker om når jeg prøver å beskrive følelser og tankene rundt opplevelsen med disse dyrene. Og for dere som ikke klarer å gkenkjenne disse følelsene synes jeg litt synd på fordi det er en utrolig følelse å bli kjent med et dyr. Jeg skal stoppe der før jeg blir sendt på psykiatrisk avdeling i dyrehagen.

Jeg konkluderer med at det var en helt utrolig opplevelse som gav meg utrolig mye, og som jeg definitivt skal gjøre igjen.. :D