onsdag 29. april 2009

Pneumothorax Spontan

Nå skal jeg prøve å forklare dere hvorfor jeg er sykemeldt, ikke kan dra til Spania, og hva en Pneumotorax spontan egentlig er:

Pneumothorax betyr "luft i brysthulen". Det betyr at lungen er punktert, slik at luft strømmer fra lungen og ut i rommet mellom lunge og brystvegg, samtidig som lungen faller sammen i større eller mindre grad.

Hyppigheten av spontanpneumothorax i Norge er ikke kjent. Fra en amerikansk befolkningsstudie publisert i 1979, er hyppigheten angitt til 7.4 tilfeller per 100.000 innbyggere for menn, og 1.2 tilfeller per 100.000 innbyggere for kvinner.
Spontanpneumothorax rammer oftest unge, slanke (tynne) personer. Forholdet menn : kvinner er angitt til ca 3 - 6 : 1.
(Merk dere slanke personer! :P)

Det som er litt rart er at det skjer så plutselig uten noen skade, men det sies da at vanligvis inntrer denne lidelsen i hvile eller ved normal aktivitet. Årsaken er at små defekter ("blemmer") på lungens overflate brister spontant. En slik sprekk fører til at luft lekker fra lungen ut i brysthulen. På grunn av at lungen er elastisk som en oppblåst ballong, vil den da klappe sammen, enten delvis eller totalt. Årsaken til slike blærer på lungeoverflaten kan variere. Ved pneumothorax som opptrer hos personer under 30 år, er det ofte medfødte defekter i lungeoverflaten. Og der har vi da meg! Jeg har vel da medfødte defekter som også pappa hadde når han fikk beskjed av legen om at det bare var en "produksjons" feil! :P

Nei, dette er ubehagelige og litt skumle greier.. så nå satser vi på at alt gr riktig vei.

Kilder: Nettdoktor.no

2 kommentarer:

  1. hehe, satsa på at ej e utenfor faresone tihi! SPIS SNOP MARIT!

    SvarSlett