lørdag 11. juni 2011

Sommeren 2012: Prosjekt "Redd Havskilpadder" i Malaysia

Da er ferien for 2012 bestemt. Meg og Ronnie drar denne gangen til Malaysia. Fra å jobbe med løver i Namibia skal vi nå jobbe med havskilpadder i Malaysia.

Havskilpadder!??? Sier du nok med et hånlig uttrykk og oppgitt stemme. En havskilpadde er også et dyr, en del av vår natur og vår verden. De første havskilpaddene levde på jorda før dinosaurene... skal vi være hånlig og ikke bry oss om at de er i ferd med å miste sin eksistens? Skal vi se på at de blir utryddet fordi de ikke har pels og kan koses med? Skal vi la disse skapningene lide for skadene vi har gjort mot dem og miljøet de lever i?

Hvert år på bestemte tidspunkt legger hunnene opptil 100 egg. Men det er bare i snitt en av disse som klarer å overleve, og det er ganske ekstremt. Nå er det snart slik at det dør flere skilpadder i løpet av et år enn det blir født nye.

Både dyr og mennesker tar egg før ungene klekkes ut. Både for å være drittsekker og for å spise dem. Skilpaddene er et freda dyr, men det er dessverre ikke alle som bryr seg om det. De som får sjansen til å klekkes ut har en farefull ferd ned til vannet hvor mange blir tatt av både rovdyr og rovfisk som samler seg på havskilpaddenes strender for å ta de små havskilpaddene.

Også voksne havskilpadder lever et farefullt liv. De setter seg fast i garn og drukner, blir ikke oppdaget når de dukker opp i vannkanten slik at de blir tatt av båter og motorer. De trues av folk som dreper dem for mat og for skallet. Strendene hvor de lever og legger sine egg forsvinner både til turisme, fisking og store bygninger og hoteller.

Noe som gjør havskilpaddene så fantastiske er at når de skal legge sine egg svømmer de hele veien til stedet hvor dem selv ble født uansett hvor langt unna det er. Så hva skjer når de har svømt i dagesvis for å komme til en nedbygd strand?

Det er trist. Og det er så trist at de må lide av hva vi har gjort denne verden til.

Jeg gleder meg noe vilt til å få ta del i dette arbeidet. Til å hjelpe skilpaddene med et renere og tryggere miljø. Med å få større og trygge strender hvor de kan legge sine egg i fred og ro. Hjelpe de små skilpaddene til havet og ikke minst lære lokalbefolkningen om viktigheten av dette + alt det vi skal få mulighet til å ta del i og lære.

2 kommentarer:

  1. Åh, dette høres kjempespennende ut! Hvem driver dette prosjektet, finnes det en hjemmeside?

    SvarSlett
  2. Fy flate så misunnelig eg er!
    Før eg flytta til Oslo hadde eg også tenkt å jobbe med havskilpadder, men mener det var på Filippinene et sted. Det kommer nok til å bli ufattelig morsomt, og utrolig lærerikt :)

    SvarSlett