tirsdag 14. juli 2009

1 dag igjen!

Hehe, joda, jeg lever fremdeles! Men, jeg kommer ikke til aa klare aa skrive det jeg har gjort de siste dagene. vanskelig aa huske naar det skjer saa mye. Men jeg har iallefall gjort mer food prep, og meg og Marianne hadde en dg ute med marecats, eller surikater som vi kaller det i dyreparken. Det er altsaa Timon dyrene. Vi har to smaa her som trenger aa ut aa gjore det de liker best, nemlig aa grave. Alle har klaget over at det er saa kjedelig, men det var utrolig festlig. Vi hadde det veldig underholdende og det var veldig godt aa kunne snakke norsk nesten en hel dag. Mens vi satt her ksjedde det mye morsomt og hele familien til Pumba kom paa besok.

Husker ikke helt hva jeg gjorde etter det, men i gaar var jeg paa tur med to bavianer. Og ja, en av dem var Frikkie som angrep meg sist. Denne gangen var han veldig snill, men han skulle fremdeles ned i kjeften min. Og denne ganga stappet han forst ned hele hodet i kjeften min, ja.. jeg har klina med en bavian. Og deretter stappet han haanden ned i halsen min. Og som bavianer flest pleier den haanden aa vaere andre steder.. blaaah.. Men det var moro.

I dag har jeg vart pa tur med de store lovene og de er helt nydelige. Og jeg har sittet hele ettermiddagen med en gepardbaby. En bonde hadde fanget en mor og to babyer. Han skjot moren for aa selge skinnet, og den andre babyen dode saa den er helt alene. Den har begynt aa faa dt bedre og i dag slikket den haanden min og ville ha kos. Det var helt fantastisk.

Jeg har det veldig veldig bra, men savner kjaresten min helt vanvittig, og gleder meg til jeg kommer hjem. Samtidig blir det utrolig trist aa forlate folkene her og ikke minst dyrene. Dyrene er helt utrolig herlige og jeg har hatt mange kosestunder med dem naa, men skulle gjerne hatt flere.

Naa sitter jeg her med en pause fra baalet, men blod paa jakka etter mating til de store lovene ute i bushen. Saa det kan du ogsaa vare stolt av pappa jeg kutter i dod hest hver eneste dag uten aa nole. Og paa kvelden vandrer jeg rundt i lukten av brent raattent kjott.. det siste der er fremdeles litt ekkelt. Det blir kjipt for folka paa flyet for jeg stinker baade bavian mat, heste og kudu blod og ikke minst baal!

Da avslutter jeg, og dette var siste ordet fra meg her paa Harnas, iallefal for denne gang. I morgen er siste dagen vaar her og da har vi fridag saa vi kan gjore det vi vil for det blir avslutningsfest paa kvelden. Da snakkes vi sart folkens, jeg er tilbak ei Oslo sent fredag kveld.

torsdag 9. juli 2009

1 uke igjen!

I dag er det en uke igjen av oppholdet vaart her paa Harnas. De siste dagene er ltt lettere aa fortelle om fordi de ikke var saa omfattende som forrige gang jeg skrev. Paa tirsdag hadde jeg food prep som er aa gjore klar mat og mate dyrene vi har tildelt i vaar gruppe. Vi har en gammel ape som er grunnen til at Harnas ble opprettet. Hun er blind og kjempesot. Og saa har vi noen gribber, vi har en afrikansk villkatt, mamma gepard med unger, og kalkuner og saanne kjedelige vanlige gaardsdyr og ikke minst lovebabyene! De er kjempemorsomme aa mate. Vi gir dem melk av taateflaske og tar helt avgaarde om de faar tak i flaska selv. Da maa vi are hold eoss langt unna. Etter morgen og dag matingen ble meg og Ronnie sendt ut for aa passe paa noen geparder. Etter at vi flyttet de forrige ko det inn en mama med 3 unger. Den ene ungen hadde klatret over saa vi maatte sitte aa passe paa at det ikke skjedde igjen. Mammaen er temelig vill saa vi fikk hver vaar kjepp til aa slaa de med i hodet om de klatret over.

I gaar var eg paa en held dagstur paa hesteryggen. Vi dro langt langt gor aa fylle igjen huller under gjerdene som tilhorer Harnas sitt omraade. Det er ye dyr som har gravd seg fre og tilbake under gjerdet saa vi maatte tette dem igjen. Det var ye opp og ned av hesten, men det var utrolig goy aa ri igjen! Jeg hadde en kjempesot hest.. men.. alle hestene saa helt forferdelige ut. De kjoper jo faktisk syke hester slik at de har backup mat til dyrene her. Det er forferdelig aa tenke paa og jeg som dyreelsker faar et helt annet perspektiv paa ting. It's the circle of life.

I dag har jeg hatt lovebabyene ut paa baade morgen og ettermiddagstur i bushen. De er helt nydelige! Og jeg har blitt bitt av en bavian i ansiktet og Marianne skulle redde meg og ble angrepet saa arene hennes er helt blaa. Han tok tak i leppen min og provde aa plukke ut tennene mine. Rare dyr. Men, naa er tiden min ute. Snakkast! Takk for at dere komenterer bloggen min. Det er veldig koselig.

mandag 6. juli 2009

paa plass paa Harnas

Ja da har vi vaert her i 3 dager. Har saa utrolig mye aa fortelle, men har ikke nok minutte paa nett til det. Men vi har i allefall kommet oss vel til Harnas selv om turen her til fra hovedstaden var et kapitell for seg selv, men det skal jeg forklare senere.:) Vi er omtrent 50 frivillige her og er delt opp i fire team som har ansvar for aa mate forskjellige dyr. Ellers bor vi i noen hytter, og aar er laaangt unna alle de andre saa ingen tor aa legge seg alene i vaar hytte sev om det ikke er annet enn en giraffe, noen struts, esel og noen re som kommer bort dit. Er litt slitsomt aa maatte fortelle saa raskt saa jeg tror jeg skal ta for meg dagen i dag for den var helt sinnsyk. Jeg tror ikke noen andre dager il toppe denne. Vi har hatt opplaering hele helga saa i dag for forste gang kunne vi gaa inn til dyrene. Det vil si at vi i dag har sittet inne hos lovene, loveungene og gepardene. Og da vi kom ned til dyrene i dag hadde den ene geparden faat unger! Den er 25 aar og ingen isste den var drektig. Den er egentlig for gammel og de faar isst ikke paa dette tidspunktet. Den var bare helt utrolig nydelig. Men det er ikke alt.. vi var med aa skulle sette los 6 gepardunger, og det ar litt av en jobb aa faa fanget disse inn i et lite bur. Oppi alt dette her ble Ronnie bitt og klort av den ene geparden og blodde som bare det. Og ikke nok med det, den ene geparden hoppet over gjardet og kltret opp i et tre og vi maatte faa et tau rundt halsen paa den og dra den ned. Nei, dette er umulig aa skrie til dere. Uansett... vi har jaget ille geparder i morket i dag for aa faa satt ut aare egne. Det har vart en helt sykt spennende dag og er umulig aa beskrive paa saa kort tid. Men dette er i allefall det vi har opplevd i dag. Ellers er jeg blitt forelsket i apene her og en liten bavianunger, og ikke minst en kalv og en liten bukk av et eller annet slag.

fredag 3. juli 2009

Dag 2

I gaar hadde vi en skikkelig innholdsrik dag. Denne beromte guiden vaar ville jo ta oss med ut paa guidet tur, men vi visste ikke noe mer. Plutselig stod han her og vi maatte bare hive oss med. Vi hadde en guidet tur gjennom byen, og opp paa fjellene for aa se utsikten over hovedstaden. Han her gav oss en helt annen versjon av tryggheten i byen, og dette kan jeg si naa siden vi reiser herfra i lopet av et par timer. :) Det forste han gjorde var aa se at jeg hadde surra kameraet rundt meg slik at ingen kunne nappe det fra meg. Naar vi kjorte oppover fjellene fortalte han hvor mange som ble robbet her oppe! At de satt i buskene og kastet seg over deg. Vi provde aa faa han til aa bekrefte at vi var trygge sammen med han, men den bekreftelsen fikk vi ikke.:P Vi stoppet paa toppen av fjellet hvor han hele tiden sa: Take picture, take picture!! Jeg vil helst velge hva jeg skal ta bilde av.:P Her oppe var det forresten stoooooore aloevera planter, men de var litt for store til aa smugle med seg.

Etter turen i byen kjorte vi inn til the township som tidligere var den delen de "svarte" bodde i under apartheid. Det var her delt opp i forskjellige afrikanske stammer. Men naar jeg skriver stammer var det ikke saanne bushmen som vi tenker. Dette var virkelig slummen! Han tok oss med til et marked hvor de solgte allverdens og hvor de grillet Kudu og solgte i avispapir. Guiden vaar skulle selvfolgelig ha oss til aa kjope saa det gjorde vi. Dette var faktisk utrolig godt, og magene vaare har holdt seg bra. Men.. han skulle ha meg til aa spise grillet fett, og for dere som har sett meg kutte av det hvite fettet fra skinkepaalegg til skiva skjonner nok at dette ble ikke helt suksess. Jeg kunne jo ikke si nei for han guiden var saa gira, men det gikk virkelig ikke ned! Og naar ikke en fettklump kan skli ned i halsen da er det virkelig ille! Jeg holdt paa aa brekke meg flere ganger saa naar baade Ronnie og Guiden snudde meg kastet jeg det ut paa resten av Kudu kroppen som laa der i en tjafs. Mens vi kjorte rundt inni dette omraadet kunne vi ikke gaa ut av bilen saa jeg tok bilder fra vinduet. Det var helt sykt hvordan det var der og jeg kommer nok ikke helt til aa skjonne det for jeg er hjemme igjen. Jeg ble helt skjelven og ja.. livet er hardt. :( Utrolig at det kan vare saanne forskjeller..:( Men de vanvittig nydelige ungene spaserte rundt i sine smaa skoleuniformer og vinket og smilte.
Han kjorte oss videre til Big Mama sitt kjokken hvor hun lagde afrikansk tradisjonell mat. Dette lignet rett og slett paa smalahove. Det kom lastebilder med sauehoder. De svidde de, og kokte de. Det laa store baljer med sauehoder, og pulsen min begynte virkelig aa slaa siden jeg var litt redd for hv aguiden her ville finne paa. Men vi skulle heldigvis ikke spise her!

Da vi kom tilbake var vi ganske slitne etter mye inntrykk saa vi slappet godt av i sola med nok en Windhoek ol. Etterhvert tok vi en tur ned til butikken, og vi var livredd. Vi skjonte ikke trafiklyset og holdt paa aa bli paakjort flere ganger, og jeg var redd for aa gaa to meter vekke fra Ronnie. Men vi kom oss trygt ned og gledet oss til vi skulle bli trygge sammen med leoparder og lover ol. Ronnie skjonte at han hadde gjort en stor tabbe naar han tok med meg paa et shoppingsenter, men heldigvis for han var det ikke noen fine klar der saa det gikk fint. Vi dro hjem og laget oss middag paa backpacker kjokkenet, og har fremdeles ikke faat daarlig mage. Utover kveldenkom det flere som skulle til Harnas saa vi dro alle sammen til en resaurant for aa spise og drikk ol sammen. Vi har ei fra Bergen, to dansker, ei fra Canada, to-tre fra USA, en tysker, og to engelske. Som dere ser skrev jeg en bare en gang. Det er altsaa en skokk med jenter her og Ronnie storkoser seg! Saa mens han var og kjopte ol kunne jeg si at vi bare var venner slik at Ronnie kan oppleve chickfight i jungelen.:P Veldig koselige folk og veldig morsomme. Mens vi satt og spiste fikk vi besok i veggen ved ansiktshoyde av to helt utrolif nydelige mus!!! Tihi!!! De var kjempeskjonne og hun ene fra England: OOOh I want to hold them. To sekunder etterpaa kom de helt ut og hun satte i aa skrike.:P Ellers ble det stor diskusjon om all hesten vi skulle kutte i og hestejentene fikk helt noia, saa dette skal bli spennende.
Vi er utrolig forsiktige og Jen ble litt mor i gaar. Naar taxien kom tror jeg hun spurte sjaforen tre ganger om hvilket taxi selskap han egentlig kom fra. Han repeterte det igjen og sa: I'm not going to kill you! Vi fant ut at det var bare en psykisk maate aa lede bort det han egentlig skulle. Saa vi kjorte og sastte av de danske jentene der de skulle forst og saa at de var kommet seg inn for vi ogsaa kom oss hjem i god behold. Han var litt dyr og skylte paa at han hadde kone og barn hjemme. Og naar en afrikaner med saan ting paa hodet sier saan blir jeg litt svak. Han fikk det han ville.:P

Naa sitter vi og venter paa aa bli plukket opp av bussen som skal ta oss til Harnas. Bussen tar 3-4 timer og jeg gleder meg. Til naa har jeg sett gatehunde ri slummen, ekorn, bavianer, dod Kudu, vanlig hund og mus, og jeg er allerede i ekstase saa dette kan bare gaa en vei.

Og til slutt, hvorfor i all verden la jeg fra meg ullundertoyet paa bordet i stua!! Jeg hadde jo pakket det ned,men tok det opp igjen. Det er kanskje det dummeste jeg har gjort noen gang! Det er saa sinnsykt kaldt her naar sola gaar ned at det er helt utrolig. Jeg fryser noe sykt. Naar sola er oppe er det fantastisk, men etterpaa helt forferdelig. Og jeg er jo den frysepinnen! Men, jeg holder vel ut det ogsaa. Naa gleder jeg meg til aa vaakne opp etter en kald natt full av leopard tiss og ta en iskald dusj ute i vinterbushen! :D Fantastisk! Jeg er litt smaaforkjola men magen er i god stand saa det er kjempebra.

Da avslutter jeg her.. Gleder meg skikkelig til a komme i gang med det vi er her for aa gjore.:) Vet ikke hvor mye nett jeg faar der, men dere horer nok fra meg.:) Haaper alt er bra hjemme.

onsdag 1. juli 2009

Paa plass i Namibia!!

Naa sitter jeg endelig i Windhoek, hovedstaden i Namibia. Det var et langt og slitsomt reisedogn, saa det ble en litt annerledes bursdagsfeiring i aar. Vi startet reisen med aa dra fra Gardermoen til London kl 07:20, og tok buss videre fra Gatwick til Heatrow. Bussturen skulle ta ca. en time og heldigvis hadde vi veldig god tid for vi maatte staa lenge i ko pga. bilulykke. Etter litt venmtetid kom vi oss omsider paa flyet og videre til Frankfurt hvor vi ble litt for lenge for vi satte oss paa flyet til Namibia. Vi var utrolig slitne saa var godt aa komme seg paa det siste flyet paa ruten for denne gangen. Ronnie sovnet paa et blunk, mens frysepinnen meg maatte slite meg gjennom en kald natt selv om jeg hadde klart aa lure til meg to tepper. Mot morgenen hadde jeg likevel klart aa sovne litt for jeg vaaknet til en utrolig soloppgang over Afrikans natur.:D Da vi kom oss ut av flyet ble vi mott av Nambia sin vinter som faktisk var ganske kald. Og det hjalp ikke noe sarlig at vi ble mott av folk med munnbind med informasjon om svineinfluensaen! Hjeeelp! Jeg turte nesten ikke puste mer, men det har gaat greit og jeg er frisk som en fisk utenom litt vondt i halsen etter natta. Men, tro det eller ei, lungen min fungerer! :D

Da vi hadde kommet oss gjennom pass og visumskontroll og jeg hadde skulet bort paa alle disse tyskerne som kom med helt andre hensikter enn meg, med safarihatt og stod i ko for aa faa vaapen kom vi oss ut til en mann som stod med et fint skilt: "Ronnie Tallaksen og Marit Breland". Det var veldig morsomt. Det var egentlig utrolig godt at han var der og tok i mot oss. Han hjalp oss og veksle penger, han kjorte oss til Camelon Backpackers hvor vi skulle bo de to forste nettene og han skal ta med seg en oss og noen andre paa byvandring i morgen. Og paa veien ble jeg helt i ekstase. Det var helt utrolig aa se det landskapet her live, og synes det var kjempe morsomt aa se fareskilt for Antilope langs veien! Og.. enda goyere ble det naar vi kjorte forbi en skokk av bavianer! De var overalt og saa utrolig mange!

Meg og Ronnie hadde sett for oss noe ganske shabby greier saa vi ble veldig overrasket over dette stedet. Det er utrolig fint her, og mens Ronnie ligger og sover sitter jeg med bassenget og soler meg. For varmen kom faktisk etter et par timer og det er kjempedeilig her.

Saa til dere Mamma, Pappa og Haavar.. jeg ble tatt godt i mot og foler meg trygg. Jeg har ogsaa alle gjenstander i behold. Utenom at hele sekken og alt toyet oser av parfyme fordi parfymeflaska mi har sproyta parfyme i hele natt. :P Og ellers savner jeg gode mannen min der hjemme veldig, veldig masse og det bare etter en dag saa dette kan bli spennende.

Paa fredag blir vi hentet og kjort til Harnas der vi skal vare i to uker for vi reiser hjemover igjen den 16.juli.